URSPRUNG & HISTORIA
RIGA BLACK BALSAM

I slutet av 1200-talet lanserar Marco Polo balsam (örttextrakt) i Europa via sina uppdrag i Kina. Hansans europeiska köpmän gjorde balsam känt i Europa och Ryssland under 1300-1700-talen.

EN 250-ÅRIG HISTORIA

1752

De första balsamrecepten

De första balsamrecepten i Riga är från 1600-talet, men apotekspublikationer namnger inget exakt datum. Riga-apotekaren Kunze skapade det berömda Riga Black Balsam-receptet 1752 och producera sin dryck i industriella volymer. Kunze anklagades av pressen för att “låna sitt recept” från tidigare publikationer från 1737.

1845

Världsframgång och erkännande

Sedan 1845 är Albert Wolfschmidt den största producenten. Han vann sitt första Grand Prix 1860 och fick silvermedalj på St. Petersburg-mässan. Produkten introducerades som «The Real Kunze’s Riga Herbal Balsam» men efter Grand Prix namnges den kort och gott «Riga Black Balsam». Sedan dess har mer än 100 medaljer tilldelats, inklusive flera World Expo Grand Prix.

1939

Det förlorade receptet

Enligt traditionen känner endast huvudtspritmästaren och hans två lärlingar till det hemliga receptet. Receptet förlorades fullständigt 1939 när tysk befolkning lämnade Lettland före den sovjetiska ockupationen. Fem år efter andra världskriget återställdes receptet noggrant genom gemensamma ansträngningar från tidigare anställda. Sedan dess är receptet oföränderligt.

ETT 250-ÅRIGT HANTVERK

Ingredienser

Riga Black Balsam tillverkas av 24 naturliga ingredienser, inklusive 17 botaniska. Ingredienserna som bidrar till Riga Black Balsams komplexa och mångsidiga smak inkluderar vanliga rötter och örter som valerian, malört, svartpeppar och ingefära, liksom sällsynta ingredienser som gentian och peruansk balsamolja.

Flaskan

Den sista ingrediensen i Riga Black Balsam är själva flaskan. När örtinfusionen har mognat och resten av ingredienserna har tillsatts, fylls den resulterande svarta flytande passionen i den typ av lerflaska som historiskt använts för detta ändamål. Lera är ett naturligt material och under de första sex månaderna efter buteljeringen fortsätter smaken att utvecklas då ingredienserna interagerar med flaskan.

Tillverkningsprocessen

Vid tillverkningsprocessen används en unik infusionsteknik. Balsamet lagras sen på singelfat av ek. Botaniska ämnen får dra i en blandning av spirituellt vatten för att driva fram «Riga Black Balsam-essensen». Sen blandas essensen med ingredienser såsom honung, karamell och naturlig juice. Buteljeringen sker i en naturlig lerflaska som bibehåller den ursprungliga, unika lockelsen, och bevarar dryckens egenskaper.

Foto: Marcin Szala

RIGA BLACK BALSAM

Beställ Riga Black Balsam via Systembolagets beställningssortiment

Riga Black Balsam kan med fördel användas för att blanda drinkar